Волоський горіх

ЇЖА БОГІВ В РАЦІОНІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ

Підготували інформацію д.мед.н., професор Захарчук О.І. та к.фарм.н. Гаїна Ж.М.


Волоський або грецький горіх
(Juglans regia L. – лат. Glans – жолудь, regius – царський) – один з найдавніших і найцінніших сортів рослин, батьківщиною якого, всупереч назві, є Середня і Мала Азія, а не Греція.

Основними виробниками волоського горіха у світі є США, Китай, Україна, Молдова та Франція. В Європі культурних промислових садів найбільше у Франції. На частку України припадає 22,5% валового збору горіхів у Європі: 88% горіхового врожаю – з дерев на присадибних ділянках; 12% – у старих садах  площею 1700 га, вік яких понад 40 років. Одне дерево здатне приносити від 10 до 300 кг врожаю.

Неодноразово доведено, що складові компоненти волоського горіху позитивно впливають на стан здоров'я людини, доведено. Ще лікарі Стародавньої Греції називали цей горіх «святом для мозку» або «їжею богів».

У сучасній медичній практиці використовують листки горіха. Вони містять юглон і гідроюглон, флавоноїди, дубильні речовини, каротин, мікроелементи (Fe, Co, K, Mn). Настойка з листків горіха діє як в’яжучий, протизапальний, ранозагоювальний засіб. Настій використовують зовнішньо для полоскань при ангінах, стоматитах, гінгівітах, пародонтозах, кандидозах та внутрішньо – при атеросклерозі, гастритах, проносах.

У період молочної стиглості у ядрах горіху міститься багато йоду та вітаміну С, якого у перерахунку більше, ніж у чорної смородини та цитрусових.

Стигле сире ядро горіха містить багато поживних речовин (50–80 % жирної олії, 10–20 % білка, 15–20 % вуглеводів) та є джерелом потужного антиоксиданту – вітаміну Е. Також містяться і мінеральні речовини: калій, азот, фосфор, кальцій, залізо, сірка, кобальт, йод, цинк. Ядро волоського горіха має велику енергетичну цінність: 100 г ядра (654 ккал) за калорійністю відповідає 25-30% добового раціону їжі людини.

Уживання від 3 до 6 ядер горіхів на день не зашкодить вашому здоров'ю, а навпаки покращить його.

Наукові дослідження останніх років щодо особливого впливу волоського горіха на людський організм свідчать про те, що:

-            багате волоським горіхом харчування сприяє та протидіє негативному впливу жирної їжі (іспанські науковці);

-           щоденні порції  по 2 г волоських горіхів знижують рівень цукру в крові у людей, які хворіють на діабет. Це довели вчені Єльського університету;

-           дві жмені волоських горіхів щодня, краще зранку, можуть гарантувати збереження статевого здоров'я чоловікам. Про це заявили американські вчені, отримавши сенсаційні результати досліджень.

Результати досліджень лікувальних властивостей олії волоського горіха свідчать про те, що її регулярне вживання сприяє:

-          омолодженню організму;

-          підвищенню життєвого тонусу;

-          виведенню з організму радіонуклідів;

-          зниженню рівня холестерину в крові;

-          зміцненню захисних функції організму і підвищенню його опірності до токсичного впливу радіонуклідів.

Олія волоського горіха при зовнішньому застосуванні сприяє швидкому загоєнню ран, порізів, опіків і запалень. Також вона використовується як засіб для засмаги та продовження «життя» вашої бронзової шкіри. Олія є ефективною і в комплексному лікуванні варикозного розширення вен.

Проте, слід пам’ятати про ряд застережень при вживанні волоського горіха! Горіхи – висококалорійна їжа, тому їх необхідно споживати як харчову добавку, а не як заміну основних продуктів харчування. Особливо небезпечне переїдання  для дітей. Якщо дитина з'їсть більше десяти ядер горіхів відразу, то це може викликати запалення мигдаликів.

Використовуючи горіхи в своєму раціоні, особливу увагу звертайте на їх якість. Зіпсовані плоди можуть викликати отруєння і захворювання ШКТ. Крім цього, цвіль, яка покриває неякісний продукт, провокує розвиток найнебезпечніших ракових захворювань.

Шкоду можуть завдати і пересмажені горіхи. Особливо проявляється їх негативний вплив на печінку. До того ж, горіхи, які зазнали термічної обробки, втрачають свої корисні  властивості, а тому найкраще їх їсти в сирому вигляді. Солоні горіхи також можна їсти лише в обмеженій кількості.

Тим, хто страждає на алергію, слід пам’ятати, що у ядрах високий вміст білка, тому іноді це може спровокувати алергічні реакції.

Краще утриматися від уживання горіхів в чистому вигляді людям, що страждають шкірними захворюваннями: екзема, нейродерміт. Хоча, завдяки своїм протизапальним властивостям, відвари і настоянки листка волоського горіха діють позитивно на перебіг всіх шкірних захворювань.

Збирати горіхи уздовж доріг – не бажано. Зберігати волоські горіхи найкраще в шкаралупі, обов'язково в сухому місці. Для утримання цілющих властивостей ядер горіхів зберігання проводять в герметичному контейнері, у холодильнику, не більше ніж 6 місяців. І тому купувати їх краще в шкаралупі, оскільки без шкаралупи їх ядро стає гіркуватим на смак і втрачає свої цілющі властивості.

Вважаючи на надзвичайну користь горіхів і скориставшись рекомендаціями, викладеними вище, можна надовго зберегти свою молодість і здоров'я, включаючи в свій раціон цей натуральний продукт – «їжу богів»