Стан шкірних покривів і вегетаріанство

СТАН ШКІРНИХ ПОКРИВІВ І ВЕГЕТАРІАНСТВО

 Денисенко Ольга – завідувач кафедри дерматовенерології Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», професор


Шкіра – це не лише зовнішній покрив тіла людини, це один із найбільших органів людського організму (разом із підшкірною клітковиною становить 16-17% від загальної маси тіла), який виконує цілу низку життєво важливих функцій.

Неушкоджена нормальна шкіра захищає організм людини від впливу хімічних подразників, збудників інфекційних хвороб (грибки, паразити, піогенні мікроорганізми, віруси тощо), володіє електроопірністю, забезпечує фотозахист, а також виконує наступні функції: чутливу, терморегуляторну, дихальну, секреторну, резорбтивну, обмінну, депонуючу, екскреторну, участь в імунному захисті тощо, що обумовлено структурою та хімічним складом різних шарів шкіри, серед яких важливу роль відіграють структурні білки – колаген, еластин, ретикулін, кератин тощо.

Особливістю шкіри є також те, що вона постійно оновлюється, регенерує, що в цілому передбачає високий рівень обмінних й енергетичних процесів та постійне поступлення в шкіру хімічних речовин, які є структурними компонентами шарів шкіри та джерелом енергетичних процесів.

Стан та нормальне функціонування шкіри залежить від низки екзогенних та ендогенних чинників, серед яких важливе значення має раціональне збалансоване харчування, що забезпечує поступлення в організм достатньої кількості життєво необхідних білків, ліпідів, вуглеводів, мікроелементів та вітамінів.

Водночас є частина людей, яка дотримується особливого виду харчування – вегетаріанства, що виключає вживання продуктів тваринного походження. Прибічники вегетаріанства вважають, що природною їжею для людини є продукти рослинного походження, які приносять користь організму, однак не всі вегетаріанці відмовляються від молока і морепродуктів – все залежить від типу вегетаріанства, якого вони дотримуються. На сьогодні розрізняють 4 види вегетаріанства:

1)    веганство – це вживання винятково продуктів рослинного походження, виключення з раціону м’яса, риби, яєць, молочних продуктів і меду;

2)    лакто-вегетаріанство – це тип харчування, при якому дозволяється вживати молоко і молочні продукти та мед;

3)    ово-вегетаріанство – тип харчування, при якому виключається вживання молока і молочних продуктів, але дозволяється вживання яєць;

4)    лакто-ово-вегетаріанствовид вегетаріанства, в меню якого присутні яйця, молоко і мед.

Усі види вегетаріанства допускають будь-які способи приготування їжі, включаючи теплову кулінарну обробку, у цьому полягає принципова різниця між вегетаріанством та вітаріанізмомсироїдством.

Доведено, що вегетаріанство хоч і передбачає достатнє вживання рослинної їжі, збагаченої вітамінами й мікроелементами (овочі, фрукти), однак добова кількість їх споживання не може забезпечити фізіологічну потребу організму в життєво необхідних білкових компонентах, зокрема незамінних амінокислотах, які є в м’ясних продуктах.

Слід зазначити, що колаген, який є основним структурним компонентом шкіри – це тваринний білок, який відсутній в рослинній їжі. Також встановлено, що рослинні білки засвоюються значно гірше, ніж тваринні: білок чорного хліба засвоюється на 48-70%, картоплі на 60-68%, гречаної каші на 60-70%, пшоняної на 50%, у той час як білки м'яса, риби, яєць і молока засвоюються майже на 98%.

Згідно сучасних досліджень, є дані про негативний вплив вегетаріанства, особливо веганства, на функціональний стан внутрішніх органів і систем –  нервової, ендокринної, опорно-рухової, імунної, серцево-судинної систем, а також зору тощо, через що такі види харчування протипоказані дітям, підліткам, вагітним жінкам і матерям у період лактації.

Тому, на думку сучасних дієтологів, повноцінне харчування окрім рослинної їжі обов’язково повинно включати молочні і м’ясні продукти, рибу і яйця, які забезпечують людський організм необхідними поживними речовинами: білками, кальцієм, залізом, вітамінами В12 і D тощо. Згідно клінічних спостережень, недостатнє поступлення в організм цих речовин негативно відображається на стані шкіри та її додатків, що призводить до наступних змін їх стану та функцій:

-      поява сухості та лущення шкіри;

-      зниження тургору та еластичності шкіри;

-      зниження бар’єрних функцій шкіри;

-      пригнічення регенеративних властивостей шкіри та слизових оболонок;

-      розвиток хейліту, заїди;

-      зниження локального імунітету, що спричиняє розвиток грибкових (дерматомікози), гнійничкових (піодермії) та вірусних захворювань шкіри (герпеси) тощо;

-      зміни вигляду та структури волосся (тьмяність, ламкість), розвиток дифузного чи вогнищевого облисіння:

-      поява дистрофічних змін нігтів (оніходистрофії) та підвищений ризик грибкового ураження нігтів (оніхомікози);

-      передчасне старіння шкіри тощо.

Слід також враховувати негативний вплив вегетаріанства, особливо веганства, на функціональний стан внутрішніх органів і систем – нервової, ендокринної, імунної тощо, що, у свою чергу, опосередковано погіршує стан та функції шкіри.

Отже, для забезпечення нормального стану шкіри, волосся та нігтів важливе значення має раціональне збалансоване харчування із вживанням як рослинних, так і м’ясних та молочних продуктів, риби та яєць, що містять життєво важливі білки, мікроелементи та вітаміни, необхідні для забезпечення повноцінного функціонування шкірних покривів людини.