Осінні ягоди – користь та застереження

ОСІННІ ЯГОДИ – КОРИСТЬ ТА ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

Матеріал підготувала старший викладач кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії -  Сметанюк Оксана Іллівна

Брусниця – це не тільки улюблений з дитинства смак бабусиного варення і всім відома ягода, але ще й багатa поживними елементами, вітамінами і мінералами цілюща рослина. Листя і ягоди брусниці використовуються  в  лікувальних цілях з  давніх давен, адже вони настільки корисні для людського організму, що застосовуються в   лікуванні практично всіх захворювань. Ягоди брусниці застосовуються також в кулінарії, дозволяючи створювати дивовижні кулінарні витвори з брусниці: джеми, морси, желе, напої, соуси та багато іншого.

Чай з ягодами. Для того щоб підвищити імунітет, а також опірність організму різним інфекціям рекомендується додавати в чай свіжі або сушені плоди брусниці.

Незважаючи на те, що брусниця є дуже корисною ягодою, існують протипоказання до її застосування. Наприклад, у великій кількості подразнює  слизову шлунка, тому її не можна їсти людям з підвищеною кислотністю і тим, хто страждає на гастрит. Крім того, обмежити вживання цієї ягоди також слід тим, хто хворіє холециститом. Сік брусниці, а також відвар з її листя сприяє зниженню тиску, тому гіпотонікам це протипоказано.

Глід. Прийом плодів і квітів рослини у вигляді настою, настоянки, відвару приносить користь всьому організму, надаючи комплексний вплив на різні органи і системи. Серце. судинорозширювальна дія, тонізує серцевий м'яз. Судини. Рослина нормалізує показники згортання крові, рівень холестерину, запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок. Нервова система. Надає седативну дію, допомагає нормалізувати сон. Травна система. Прийом настоїв і настоянок допомагає при гастриті в будь-якій формі, метеоризмі, у разі утрудненого травлення у дітей. Окрім цього чинить антиоксидантну дію перешкоджає утворенню пухлин різної природи, підвищує імунітет, допомагає швидше відновити сили після перенесених інфекційних захворювань. Застосування рослини в косметичних засобах сприяє відновленню природної вологості шкірних покривів, тонізує, знімає набряки, усуває прояви вікових змін.

Для профілактики і лікування варикозного розширення вен взяти по 3 частини квіток глоду і материнки, по 4 частини звіробою і пустирника. Заварити ввечері 1с.л. суміші склянкою води, настоювати ніч. Приймати по 1/ 2 склянки за годину до їжі.

Глід протипоказаний при вагітності, годуванні груддю. У разі алергії або індивідуальної нестерпності квітів або плодів. Не зловживайте препаратами з глоду, при приготуванні настоянок і відварів дотримуйтесь інструкції.


Шипшина. Щоб отримати від шипшини максимум корисних властивостей, потрібно її правильно сушити (ні в якому разі не на сонці ультрафіолет руйнує корисні речовини в рослині).

Відвар шипшини має багато корисних властивостей. Проявляє  жовчогінну сечогінну, полівітамінну дію. Знижує кров'яний тиск, зміцнює судинну систему, сприяє появі червоних кров'яних тілець, покращує апетит. Особливо популярний відвар шипшини, який готується таким чином: 3 ст. ложки сухих ягід подрібнити, залити 2 склянками окропу, настояти 5-10 годин, перед застосуванням обов'язково процідити. Дітям застосовувати не більше 1/2 склянки до їжи, дорослим по 1 склянці 3 рази на день. Застосовувати три тижні.

Прийом відвару шипшини різко насичує наш організм вітаміном С, підвищує витривалість організму, збільшує опірність до інфекційних захворювань.

Дуже обережно застосовувати препарати з шипшиною слід тим, у кого підвищена кислотність, є гастрит або виразкова хвороба шлунка. Міцний настій шипшини, руйнує емаль зубів. Тому кожен раз після прийому настою потрібно обполоснути рот водою. Протипоказана шипшина людям, з схильністю до утворення тромбів. Протипоказаний препарат при ендокардиті та деяких інших проблемах із серцем. Спиртові настоянки та водні настої не можна приймати гіпертонікам. Тривалий прийом препаратів з шипшини може зробити негативний вплив на роботу печінки. Не варто приймати настій або сироп шипшини людям, що страждають від закріпів.