Лікувальне харчування вагітних при деяких видах патології

ЛІКУВАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНИХ ПРИ  ДЕЯКИХ ВИДАХ ПАТОЛОГІЇ

доц. кафедри педіатрії та медичної генетики Ластівка І.В.

Відомо, що харчування – один з чинників, що визначає здоров'я людини. Чисельні профілактичні проекти та оздоровчі програми, які проводяться у світі, продемонстрували роль та значення покращення структури харчування в підвищенні якості життя, зниженні захворюваності та смертності.

Саме харчування тісно пов'язує нас з оточуючим середовищем, а їжа – матеріал, з якого побудований людський організм. Знання законів оптимального харчування, вірний підбір продуктів та приготування, що дозволяє максимально зберігати корисні речовини, при обмежених фінансових можливостях та забезпечує здорове харчування.

Закони здорового харчування:

1.Споживайте стільки енергії, скільки витрачаєте.

2.Їжа має бути різноманітною, що забезпечить відповідність хімічного складу раціону фізіологічним потребам людини в речовинах. Потреба в харчових речовинах залежить від статі, віку, фізичної активності, стану обміну речовин та здоров'я, але пропорції різних продуктів в раціоні мають залишатися однаковими.

 

Результати досліджень, проведених в країнах пострадянського періоду, спрямованих на вивчення стану харчування, свідчать про дефіцит одних речовин (тваринних білків, полі ненасичених жирних кислот, вітамінів, макро- та мікроелементів) та надмірне споживання тваринних жирів та легкозасвоюваних вуглеводів. Порушення харчового статусу веде до погіршання здоров'я та розвитку захворювань. Серед найбільш поширених аліментарно залежних захворювань наступні: атеросклероз, гіпертонічна хвороба, гіперліпідемія, ожиріння, цукровий діабет, остеопороз, подагра, злоякісні захворювання, окремі  з яких посідають провідні причини смертності.

Харчування вагітних є фундаментальною детермінантою розвитку плоду, маси тіла при народженні та малюкової захворюваності. Погане харчування часто призводить до тривалих, незворотніх та руйнівних наслідків для плоду.

Роль лікувального харчування під час вагітності зростає у зв'язку з необхідністю обмежити або  виключити деякі медикаментозні засоби, які застосовуються для лікування. Наводимо рекомендації щодо складання дієти при окремих захворюваннях. Раціони харчування наведені для жінок середнього зросту (155-165 см) і середньої маси тіла (55-60 кг).

Лікувальне харчування вагітних при захворюваннях серцево-судинної системи спрямоване на нормалізацію обмінних процесів, функціонального стану різних органів і систем, підвищення імунних властивостей і опірності організму, на поліпшення кровообігу в усіх органах і тканинах при одночасному щадному відношенні до серцево-судинної системи, нирок та органів травлення. Воно має сприяти виділенню з організму азотистих шлаків, недоокислених продуктів обміну, зменшенню ацидозу і підвищенню пристосування організму матерії та плоду до кисневої недостатності.

Рекомендовані для вагітних із захворюваннями серцево-судинної системи дієти характеризуються оптимальною кількістю повноцінних білків, водорозчинних вітамінів, підвищеним вмістом калію, магнію та обмеженням кількості солей натрію, тваринного жиру і вуглеводів.

 Лікувальне харчування при ревматичних вадах серця

При ревматичних вадах серця дієта повинна бути засобом підвищення імунних властивостей і опірності організму, посилення функції наднирників. Харчовий раціон для вагітних жінок, які страждають на ці  захворювання, відрізняється вищим вмістом повноцінних білків, зменшенням кількості крохмалистих продуктів, зниженим вмістом кухонної солі, підвищеною кількістю калію, заліза і вітамінів.

Виходячи з особливостей жирового обміну у вагітних з ревматичними вадами серця, доцільно обмежувати кількість жирів, що містять насичені жирні кислоти (горіхи та насіння) та продукти на основі пророслої пшениці - для посилення імунних властивостей і підвищення захисних сил організму.

Рекомендований перелік продуктів для приготування раціону на один день у першій половині вагітності: риба - 150гр., молоко - 300мл, масло вершкове або топлене - 10гр., горіхи або насіння - 50гр., яйце - 2шт., мед - 30гр., хліб з пророслого зерна - 200гр., крупа гречана - 50гр., хліб з пророслої пшениці - 150гр., капуста - 100гр, буряк - 100гр., морква - 100гр., цибуля ріпчаста - 35гр., свіжо вичавлений сік моркви або яблука і буряка - 400мл., родзинки або урюк - 100гр. У другій половині вагітності слід збільшити кількість горіхів до 100гр, хліба з пророслої пшениці-до 250гр, свіжо вичавленого соку моркви - до 600мл, родзинок або урюка - до 150гр.

Лікувальне харчування при гіпертонічній хворобі

Дієта для вагітних при гіпертонічній хворобі спрямована на зниження підвищеної збудливості центральної нервової системи, поліпшення функціонального стану нирок, нормалізацію обмінних процесів, зниження функції кори надниркових залоз. У дієті має бути збільшено кількість продуктів, що містять солі калію і магнію, які пригнічують збудливість судинного центру і чинять загальну розслаблюючу дію, а також знижена кількість продуктів, що містять солі натрію, холестерин і жирні кислоти. Для  запобігання підвищенню проникності капілярів, збідненню організму вітамінами А і Е, порушенню синтезу жовчних пігментів, простагландинів, статевих гормонів, гормонів кори надниркових залоз і гіпофіза, рекомендовано пити свіжий морквяний сік і їсти хліб з пророслого зерна. Споживання рідини треба обмежити до 1-1,2 л. на добу, задовольняючи її за рахунок свіжих соків.

Рекомендований перелік продуктів для приготування раціону на один день у першій половині вагітності: риба - 100гр., хліб з пророслого зерна - 200гр., горіхи - 100гр., кисле молоко - 200мл., молоко - 250мл., масло вершкове або топлене - 20гр., яйце - 1-2шт., мед - 40гр., цільна крупа - 100гр., овочі - 300гр., фрукти, ягоди або сік - 400гр. У другій половині вагітності слід збільшити кількість горіхів до 110гр, і риби до 110гр., хліба з пророслого зерна - до 300гр. Решту продуктів споживати в тій же кількості, що й у першій половині вагітності.

Вагітним з серцево-судинними захворюваннями, особливо при гіпертонічній хворобі, не рекомендуються м'ясні та рибні відвари, прянощі (хрін, гірчиця, перець), міцний чай і каву. Категорично протипоказаний алкоголь у будь-яких кількостях. Всі продукти, які вимагають термічної обробки, готують переважно у відварному, а іноді тушкованому вигляді (у власному соку). Рекомендується пити більше свіжих овочевих соків і регулярно вживати продукти на основі пророслої пшениці. Їжа повинна бути свіжою, смачною і теплою. Очищення печінки допоможе впоратися з цією недугою.

 Лікувальне харчування вагітних при хронічному холециститі

Лікувальне харчування вагітних при хронічному холециститі має сприяти відновленню порушеної функції печінки і жовчовивідних шляхів, збільшувати накопичення глікогену і зменшувати жирову інфільтрацію органу, а також стимулювати імунобіологічні процеси в організмі, нормалізувати порушений обмін.

Кращими продуктами харчування для вагітних з хронічним гепатохолециститом є свіжі овочеві соки, овочі, цільні каші і продукти на основі пророслої пшениці. Вони добре перетравлюються, швидко і легко всмоктуються. Морквяний сік перешкоджає розвитку жирової дистрофії печінки. Крім того, зі свіжими сокам, салатами, кашами і хлібом з пророслого зерна в організм надходять вітаміни, солі кальцію, сприяють злужуванню  жовчі і роблять її більш розрідженою.

Слід обмежити в раціоні продукти, багаті на холестерин (жирні сорти м'яса, риби, мізки), включити в раціон рослинні жири. З тваринних жирів рекомендується вершкове і топлене масло, з рослинних - соняшникове насіння та горіхи, які стимулюють жовчовиділення. Щодня слід вживати 50-80 гр. насіння і горіхів, так як, окрім життєво важливих полінасиченних жирних кислот, вони містять вітамін Е, необхідний для нормального перебігу вагітності. Насіння та горіхи рекомендується вживати з овочевими салатами; при такому поєднанні вони дають приємні смакові відчуття.

Серед овочів і фруктів, які особливо рекомендуються хворим на хронічний холецистит, повинні переважати свіжа або квашена білокачанна капуста, морква, гарбуз, буряк, кавуни, дині, слива, абрикоси, виноград. Ці продукти багаті на солі калію, магнію, заліза і вітаміни; вони усувають закрепи, сприяють розкриттю сфінктера жовчного міхура і виділенню жовчі в кишечник.

 Зразковий набір продуктів для приготування раціону на один день у першій половині вагітності: риба - 100гр., горіхи - 100гр., кисле молоко - 250мл., молоко - 250мл., масло вершкове або топлене - 20гр., хліб з пророслого зерна - 250-300гр., Мед - 75гр., цільні крупи - 100гр., картопля - 200гр., капуста - 100гр., буряк - 80гр., морква - 70гр., цибуля ріпчаста - 35гр., фрукти, ягоди і соки з них - 300-500гр. У другій половині вагітності кількість рибних продуктів слід збільшити до 150гр, горіхів - до 150гр, свіжих соків - до 400-600гр інші продукти показані в тих же кількостях, що й у першій половині вагітності.

 Лікувальне харчування при хронічному гломерулонефриті

Залежно від форми і стадії захворювання в раціон включають продукти, багаті на речовини, що виявляють протизапальну, антианемічна та сечогінну дію. При легкій формі захворювання, при незначно порушеній азотовидільній функції нирок, без набряків і гіпертензії (тимчасове і різке підвищення артеріального тиску в результаті заворушень і т.п.), обмеження в харчуванні мінімальні. При нефротичному синдромі без явищ ниркової недостатності кількість білка збільшують з розрахунку 1 грам білка на 1 кілограм ваги тіла + добова втрата білка з сечею. Кухонну сіль замінюють на морську капусту. При значних набряках зменшують вміст тваринного білка, жири призначають переважно рослинного походження (горіхи і насіння). Рекомендуються продукти з високим вмістом солей калію (печена картопля, гарбуз, абрикоси, кабачки, сливи, курага, родзинки). Кількість споживаної рідини дорівнює добовому діурезу + 300-400 мл. При невеликому підвищенні артеріального тиску (до 140/90 мм.рт.ст.) показані буряковий сік, журавлина, калина, чорна горобина; при анемії - продукти, багаті на залізо, фолієву кислоту, кобальт (суниця, полуниця, яблука, гранати, виноград, сік мандариновий, свіжої капусти, буряка і яблук). Споживання рідини обмежується до 1200 мл. в першій половині вагітності і до 1000мл. в другій половині вагітності.

 Лікувальне харчування при хронічному пієлонефриті.

Основні вимоги до дієти і кулінарної обробки їжі ті ж, що і при хронічному нефриті. Хворі повинні отримувати достатню кількість рідини (до 1,5 л. на добу). Рекомендуються свіжовичавлені овочеві соки, компоти і відвари, слабо мінералізовані води. Особливо корисний журавлинний і брусничний морс. Кухонну сіль максимально обмежити, а за наявності набряків і гіпертензії виключити повністю.

 Лікувальне харчування при ожирінні.

При ожирінні вагітність і пологи перебігають з ускладненнями, порушується розвиток плода та новонародженого. Найчастіше зустрічається обмінно-аліментарна форма ожиріння, тому лікувальне харчування є основним методом лікування цієї патології при вагітності. При першому ступені ожиріння (маса тіла перевищує допустиму на 10-29%) можна обмежитися застосуванням раціонів, рекомендованих для здорових вагітних жінок відповідної маси тіла і росту. При другому і третьому ступені ожиріння (маса тіла перевищує допустиму відповідно на 30-49% і на 50-99%) необхідно призначати малокалорійну дієту, збалансовану за хімічним складом (така дієта не повинна призначатися на весь період вагітності). Якщо в процесі лікування виявиться, що хвора різко втрачає масу тіла, або, навпаки, продовжує її набирати, слід відкоригувати призначений раціон. Рекомендуються малокалорійні продукти, багаті на клітковину (хліб з пророслого зерна, овочі, фрукти). З дієти вагітних виключають гострі та солоні страви, прянощі і приправи, що збуджують апетит. Кухонна сіль повинна бути виключена, оскільки вона сприяє затримці в організмі рідини. При необхідності її можна замінити ну сушену морську капусту. З перших страв рекомендуються супи на овочевому відварі, а 2-3 рази на тиждень - на слабкому м'ясному або рибному бульйоні. М'ясо та птицю слід вживати у відвареному вигляді (нежирна яловичина, кролик, курка), рибу (судак, тріска, навага, сазан) також у відварному вигляді. В якості гарнірів використовують овочі, переважно в натуральному вигляді (квашена або свіжа капуста, зелений горошок, салат, редиска, огірки, помідори, кабачки). Показані яйця круто зварені; сир знежирений (в будь-якому вигляді); капустяний сік, фруктово-ягідні соки з кислих сортів ягід і фруктів. Вільна рідина - до 1л. в день. Для підвищення біологічної цінності раціону вагітним з ожирінням рекомендується морська капуста (в ній міститься багато мікроелементів, в тому числі йод).

Рекомендований  перелік продуктів для приготування раціону на один день (у першій половині вагітності): риба - 120гр., горіхи та насіння - 50гр., кисле молоко - 200мл., молоко - 200мл., яйце - 1шт., Хліб з пророслого зерна - 150гр., цільні крупи - 30гр., картопля - 50гр., капуста - 100гр ., буряк - 50гр., морква - 50гр., томати та інші овочі - 200гр., фрукти, ягоди (несолодкі соки) або сік - 150гр.

 Рекомендовані дієти чинять сприятливий вплив на перебіг основного захворювання, результат вагітності та пологів. Рідше спостерігаються такі ускладнення, як пізні токсикози, передчасні пологи, загроза переривання вагітності, загроза внутрішньоутробної асфіксії плоду. Лише в цьому випадку вагітність та пологи будуть перебігати нормально.

Додаткову  інформацію про чинники та профілактику уроджених вад розвитку можна отримати на сайті

МБФ «ОМНІ-МЕРЕЖА ДЛЯ ДІТЕЙ»

omninetukr@gmail.com