РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ВУГРОВІЙ ХВОРОБІ Вугрова хвороба, акне (Аcne vulgaris) – одне з найбільш поширених захворювань шкіри, в т.ч. й на Україні, яке, за даними вітчизняних авторів, реєструється у 80-90% підлітків та в 37-42% осіб старших 25 років. Вугрова хвороба на сучасному етапі характеризується тривалим хронічним перебігом та збільшенням частки хворих із тяжкими формами дерматозу, що є причиною психоемоційних порушень та зниження якості життя пацієнтів. Відомо, що акне – це хронічне мультифакторне захворювання, в розвитку та перебігу якого істотну роль відіграють розлади ендокринної регуляції, зміни системного й локального імунітету, обмінні порушення, що сприяє підвищеному саловиділенню, патологічній десквамації себаційних фолікулів та розвитку запалення сально-волосяного апарату внаслідок активації умовно патогенної та автохтонної мікрофлори шкіри. Вагоме значення у патогенезі акне відводять хворобам системи травлення. Особливу роль відіграє харчування пацієнтів із вульгарними вуграми, найчастішими факторами, що посилюють прояви хвороби є: неправильні звички харчування, надмірне вживання різних інгредієнтів їжі, хронічні закрепи і, як наслідок, захворювання шлунково-кишкового тракту. Неправильні звички харчування полягають у нерегулярних прийомах їжі, надмірній кількість крохмалю, солі, цукру і жиру в їжі, вживання різних прянощів, таких як перець, аджика, оцет тощо. Надмірне вживання міцного чаю, кави, вживання тютюну і алкоголю також не є корисним. Згідно сучасних стандартів надання медичної допомоги, хворим на вугрову хворобу призначають дієту печінково-діабетичного типу – стіл №5 та №9 за Певзнером. Раціон повинен бути повноцінним, із нормальним вмістом білків при помірному обмеженні кількості жирів (у першу чергу це стосується тугоплавких), а також – обмеження солодощів та швидких вуглеводів. Пацієнту рекомендують продукти і страви, які багаті клітковиною, пектином. Їжа, в якій міститься багато пуринів, екстрактивних речовин, холестерину і щавлевої кислоти, протипоказана. Страви подаються у вареному або запеченому вигляді, зрідка − в тушкованому. Режим харчування повинен бути 5-6 разовим, їжу слід вживати в теплому вигляді. Рекомендовано включити до раціону харчування: • житній, висівковий, пшеничний (з борошна другого сорту) хліб (до 300 г на день), овочеві супи, крупяні супи, борщ, перші страви на слабкому м'ясному чи рибному бульйонах; • нежирне м'ясо, язик, птицю, нежирну рибу; • молоко, кисломолочну продукцію (ацидофілін, кисляк), нежирний сир; • яйця (не більше 1,5 шт. на день, бажано без жовтка); • крупи (гречка, ячка, пшоно, перловка, геркулес); • несолоне вершкове масло, рослинну олію; • овочі в свіжому, відвареному, тушкованому, запеченому, пюреподібному вигляді (кабачки, гарбуз, капуста, помідори, баклажани, картопля, морква, зелений горошок, буряк); • некислі фрукти і ягоди; • каву з молоком, чай, відвар шипшини, соки з овочів. Рекомендовано виключити з раціону харчування:
Таким чином, важливою складовою комплексного лікування хворих на вугрову хворобу є дотримання раціонального дієтичного харчування, яке не лише сприяє швидкому одужанню пацієнтів, але й є важливим фактором профілактики загострень даного дерматозу. Харчуйтеся правильно і будьте здоровими!
Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету Карвацька Юлія.
|