Харчування хворого на цукровий діабет

ХАРЧУВАННЯ ХВОРОГО НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

 

Наталія Пашковська   професор, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ;

Лариса Павлович           доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

 

Одна з найпоширеніших на земній кулі недуг - цукровий діабет. Недар­ма її називають «хворобою віку». Викликається вона порушенням обміну речовин, у першу чергу - вуглеводного: через недостатню дію гормону інсу­ліну вуглеводи (цукор) не засвоюються і накопичуються в крові. Головна мета в лікуванні хвороби - знизити вміст цукру в крові. Тому основним методом лікування є дієта. Вона повинна бути фізіологічною, тобто містити всі необ­хідні харчові інгредієнти (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі) тільки з деякими обмеженнями.

Перш за все необхідно зменшити в раціоні кількість вуглеводів, особли­во таких, які швидко всмоктуються в травному тракті. Ці властивості маютьцукри. Їх є два види - прості й складні. До простих відносяться сахароза, глюкоза, лактоза і фруктоза. Сахароза, тобто звичайний цукор, і глюкоза (її багато міститься у винограді), дуже швидко всмоктуються з кишечника в кров і різко підвищують концентрацію в ній цукру. Тому хворим діабетом забо­роняється вживати цукор, виноград, ізюм, інжир.

Молочний цукор (лактоза) молока, кефіру, кислого молока також всмо­ктується порівняно швидко. Тому в раціон хворих можна включати на добу не більше півлітра молока або інших молочних продуктів, а за один раз вживати не більше однієї склянки.

Фруктоза знаходиться в основному в ягодах, фруктах, меді. Вона всмок­тується в кишечнику вдвоє повільніше, ніж глюкоза. Але в ягодах і фруктах, крім фруктози, є ще й глюкоза, крохмаль. Тому фрукти і ягоди також слід обмежувати до 200-400 грамів на добу.

Складні вуглеводи містяться у крохмалі хліба, макаронних виробів, крупів, а також картоплі та інших овочів. Крохмаль всмоктується в кишечнику значно повільніше. Іноді для зменшення вуглеводів овочі вимочують у воді 10-12 годин.

Основним джерелом вуглеводів є хліб, крупи, макаронні вироби, картоп­ля. Тому кількість хліба обмежують на день до 150-400 грамів, крупів або макаронних виробів - до 60 грамів. З крупів перевагу слід віддавати греча­ним, кукурудзяним і вівсяним, бо в них добре збалансований склад аміноки­слот. Хліб рекомендують чорний, з висівками або спеціальний діабетичний. А картоплі можна їсти до 300-400 грамів. Якщо ж цукровий діабет супроводжу­ється ожирінням, то крупи майже виключаються, дозволяється лише 75-100 грамів картоплі (в суп) і 100-150 грамів хліба.

Крупи, картопля, хліб - взаємозамінні. Приблизно 10-12 грамів вугле­водів міститься в 100 грамах (2,5 столових ложки) будь-якої каші або карто­пляного пюре, в 20 грамах білого хліба або в 25 - чорного. Ці продукти необхідно розподілити протягом дня: на один раз не більше 100 грамів каші (20-30 грамів крупів) або картопляного пюре (100-150 грамів сирої картоплі) і 50-100 грамів хліба.

Найповільніше всмоктуються вуглеводи з овочів та фруктів (морква, яб­лука, абрикоси, вишні, смородина, капуста, огірки, помідори, салат та ін.). Вони містять багато корисної для хворих клітковини.

Хворому цукровим діабетом рекомендують до 5 грамів вуглеводів на кілограм нормальної маси. А нормальна маса тіла людини (в кг) дорівнює її зростові (в см) мінус 100. Наприклад, хворому ростом 170 см необхідно вуглеводів 5x70=350 грамів.

Тепер про жири, що поліпшують смак їжі, стимулюють функцію жовчного міхура, печінки. З жирами всмоктуються вітаміни А, С. Але в організ­мі хворих діабетом, особливо при важкій формі, жири згорають не до кінце­вих продуктів. Ось чому кількість їх в раціоні помірно обмежують. З цією метою вживають в їжу нежирні сорти м’яса, риби, сиру, менше додають його до готових страв. На добу рекомендують 1,2 грама жиру на кілограм нор­мальної маси. В нашому прикладі, де ріст становить 170 см, необхідно 1,2x70=84 грами жиру на добу.

Кілька слів про білки. Як відомо, амінокислоти білків їжі - це «цеглин­ки», з яких організм будує свої білки, котрі знаходяться в м’ясі та м’ясних і молочних продуктах, яйцях. Білок сиру багатий метіоніном — амінокислотою, яка поліпшує обмін жирів в організмі. Сиру можна з’їдати до 200-300 грамів на добу. Бажано включати в раціон при можливості печінку, багату вітамі­нами групи В, серце. Рекомендується щоденно вживати одне яйце. Добова потреба в білках - 1,5 грама з розрахунку на кілограм нормальної маси (в нашому прикладі 70x1,5=105 грамів білка). Щоб одержати цю кількість біл­ка, за день потрібно випити півлітра молока, з’їсти одне яйце, 150-200 гра­мів сиру і 200 грамів риби або м’яса.

Технологія приготування їжі — звичайна. Небажані смаження, міцні бульйони, страви з оцтом, перцем, їсти слід не менше чотирьох разів на день, і, що важливо, в один і той же час,

Оскільки цукор практично забороняється, можна користуватися його замінниками (сорбітом, ксилітом, фруктозою, сластиліном). Рекомендують не більше 30-40 грамів сорбіту або ксиліту в день на три прийоми, їх признача­ють на місяць, а потім роблять одно-двомісячну перерву.

Останнім часом спостерігається підвищений інтерес до лікування цук­рового діабету лікарськими рослинами та засобами рослинного походжен­ня. Тому рекомендуємо в харчуванні хворих цією недугою ширше застосо­вувати так звану зелену аптеку, вживати звичайну і цвітну капусту, щавель, помідори, буряки, огірки, спаржу, шпинат, квасолю, цибулю, часник, грецькі горіхи, малину, чорниці та лісові суниці. Можна вживати і нетра­диційні рослини з дикоростучої флори, зокрема кульбабу звичайну, кропи­ву дводомну, листя осоту жовтого, цикорій дикий, спориш звичайний, ме­дунку лікарську, хвощ польовий, салат латук, лопух великий, топінамбур (земляна груша) та ін. Страви з цих рослин забезпечать організм вітаміна­ми, лужними компонентами, фруктозою, крім того, вони знижують рівень цукру в крові.