ХАРЧУВАННЯ ХВОРОГО НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ
Наталія Пашковська професор, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ; Лариса Павлович доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Одна з найпоширеніших на земній кулі недуг - цукровий діабет. Недарма її називають «хворобою віку». Викликається вона порушенням обміну речовин, у першу чергу - вуглеводного: через недостатню дію гормону інсуліну вуглеводи (цукор) не засвоюються і накопичуються в крові. Головна мета в лікуванні хвороби - знизити вміст цукру в крові. Тому основним методом лікування є дієта. Вона повинна бути фізіологічною, тобто містити всі необхідні харчові інгредієнти (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі) тільки з деякими обмеженнями. Перш за все необхідно зменшити в раціоні кількість вуглеводів, особливо таких, які швидко всмоктуються в травному тракті. Ці властивості маютьцукри. Їх є два види - прості й складні. До простих відносяться сахароза, глюкоза, лактоза і фруктоза. Сахароза, тобто звичайний цукор, і глюкоза (її багато міститься у винограді), дуже швидко всмоктуються з кишечника в кров і різко підвищують концентрацію в ній цукру. Тому хворим діабетом забороняється вживати цукор, виноград, ізюм, інжир. Молочний цукор (лактоза) молока, кефіру, кислого молока також всмоктується порівняно швидко. Тому в раціон хворих можна включати на добу не більше півлітра молока або інших молочних продуктів, а за один раз вживати не більше однієї склянки. Фруктоза знаходиться в основному в ягодах, фруктах, меді. Вона всмоктується в кишечнику вдвоє повільніше, ніж глюкоза. Але в ягодах і фруктах, крім фруктози, є ще й глюкоза, крохмаль. Тому фрукти і ягоди також слід обмежувати до 200-400 грамів на добу. Складні вуглеводи містяться у крохмалі хліба, макаронних виробів, крупів, а також картоплі та інших овочів. Крохмаль всмоктується в кишечнику значно повільніше. Іноді для зменшення вуглеводів овочі вимочують у воді 10-12 годин. Основним джерелом вуглеводів є хліб, крупи, макаронні вироби, картопля. Тому кількість хліба обмежують на день до 150-400 грамів, крупів або макаронних виробів - до 60 грамів. З крупів перевагу слід віддавати гречаним, кукурудзяним і вівсяним, бо в них добре збалансований склад амінокислот. Хліб рекомендують чорний, з висівками або спеціальний діабетичний. А картоплі можна їсти до 300-400 грамів. Якщо ж цукровий діабет супроводжується ожирінням, то крупи майже виключаються, дозволяється лише 75-100 грамів картоплі (в суп) і 100-150 грамів хліба. Крупи, картопля, хліб - взаємозамінні. Приблизно 10-12 грамів вуглеводів міститься в 100 грамах (2,5 столових ложки) будь-якої каші або картопляного пюре, в 20 грамах білого хліба або в 25 - чорного. Ці продукти необхідно розподілити протягом дня: на один раз не більше 100 грамів каші (20-30 грамів крупів) або картопляного пюре (100-150 грамів сирої картоплі) і 50-100 грамів хліба. Найповільніше всмоктуються вуглеводи з овочів та фруктів (морква, яблука, абрикоси, вишні, смородина, капуста, огірки, помідори, салат та ін.). Вони містять багато корисної для хворих клітковини. Хворому цукровим діабетом рекомендують до 5 грамів вуглеводів на кілограм нормальної маси. А нормальна маса тіла людини (в кг) дорівнює її зростові (в см) мінус 100. Наприклад, хворому ростом 170 см необхідно вуглеводів 5x70=350 грамів. Тепер про жири, що поліпшують смак їжі, стимулюють функцію жовчного міхура, печінки. З жирами всмоктуються вітаміни А, С. Але в організмі хворих діабетом, особливо при важкій формі, жири згорають не до кінцевих продуктів. Ось чому кількість їх в раціоні помірно обмежують. З цією метою вживають в їжу нежирні сорти м’яса, риби, сиру, менше додають його до готових страв. На добу рекомендують 1,2 грама жиру на кілограм нормальної маси. В нашому прикладі, де ріст становить 170 см, необхідно 1,2x70=84 грами жиру на добу. Кілька слів про білки. Як відомо, амінокислоти білків їжі - це «цеглинки», з яких організм будує свої білки, котрі знаходяться в м’ясі та м’ясних і молочних продуктах, яйцях. Білок сиру багатий метіоніном — амінокислотою, яка поліпшує обмін жирів в організмі. Сиру можна з’їдати до 200-300 грамів на добу. Бажано включати в раціон при можливості печінку, багату вітамінами групи В, серце. Рекомендується щоденно вживати одне яйце. Добова потреба в білках - 1,5 грама з розрахунку на кілограм нормальної маси (в нашому прикладі 70x1,5=105 грамів білка). Щоб одержати цю кількість білка, за день потрібно випити півлітра молока, з’їсти одне яйце, 150-200 грамів сиру і 200 грамів риби або м’яса. Технологія приготування їжі — звичайна. Небажані смаження, міцні бульйони, страви з оцтом, перцем, їсти слід не менше чотирьох разів на день, і, що важливо, в один і той же час, Оскільки цукор практично забороняється, можна користуватися його замінниками (сорбітом, ксилітом, фруктозою, сластиліном). Рекомендують не більше 30-40 грамів сорбіту або ксиліту в день на три прийоми, їх призначають на місяць, а потім роблять одно-двомісячну перерву. Останнім часом спостерігається підвищений інтерес до лікування цукрового діабету лікарськими рослинами та засобами рослинного походження. Тому рекомендуємо в харчуванні хворих цією недугою ширше застосовувати так звану зелену аптеку, вживати звичайну і цвітну капусту, щавель, помідори, буряки, огірки, спаржу, шпинат, квасолю, цибулю, часник, грецькі горіхи, малину, чорниці та лісові суниці. Можна вживати і нетрадиційні рослини з дикоростучої флори, зокрема кульбабу звичайну, кропиву дводомну, листя осоту жовтого, цикорій дикий, спориш звичайний, медунку лікарську, хвощ польовий, салат латук, лопух великий, топінамбур (земляна груша) та ін. Страви з цих рослин забезпечать організм вітамінами, лужними компонентами, фруктозою, крім того, вони знижують рівень цукру в крові. |